Over

Welkom!

Op deze website staan de Nederlandse spoorwegmodellen die voor mijn privé collectie of voor anderen heb gebouwd. Bovendien staat het huidige verkoop aanbod van MCKmodelbouw online onder de kopjes ‘bouwkits’ en ‘opschriften’.

In mijn tienerjaren ben ik in aanraking gekomen met de modelspoorhobby en gaandeweg ontwikkelde dit naar een voorkeur voor oud Nederlands materieel. Na een aantal pogingen om een baan te bouwen en het verzamelen van treinmodellen begon mijn interesse te verschuiven naar het stoomtijdperk van de Nederlandse Spoorwegen. Als restauratie-architect en architectuurhistoricus trekt mij de geschiedenis van de oude Nederlandse Spoorwegen en de ontwikkelingen op materieel- en bouwkundig gebied enorm. Vooral de periode 1945-1956 vind ik ontzettend interessant. Er gebeurde in die tijd veel; de stoomtractie verloor langzaam zijn inzetterrein en de moderne tractie nam het in hoog tempo over. Het materieel van de NS reed in bonte kleurstellingen rond van donkergroen, grasgroen, grijs, bruin, dieselrood, Berlijns blauw tot turquoise. Het nadeel van deze interesse: er is weinig materieel te verkrijgen in de reguliere verkoop.

Ik was dus toegewezen tot het kopen van voornamelijk Philotrain modellen. Hoewel het een prachtig merk is schrokken de prijzen mij ten tijde van mijn scholieren- en studentenleven af. Het hobby-budget om deze prachtige modellen aan te schaffen was simpelweg bij lange na niet toereikend. Om een collectie op te bouwen heb ik mij daarom toegelegd op het bouwen van bouwpakketten. Kitjes van onder andere Philotrain, Werps, MK Modelbouwstudio’s en Team Mitropa zijn aantrekkelijker geprijsd en waren voor mij de manier om een bijzondere collectie op te bouwen. Dit is inmiddels uitgegroeid tot vast en belangrijk hoofdonderdeel in het beoefenen van mijn hobby.

Door deze bouwpakketjes en vele inspirerende topics op het forum Benelexspoor.net is mijn liefde voor ‘zelfbouw’ ontstaan. Inmiddels bouw ik voor mijzelf diverse modellen en bouw ik ook in opdracht voor anderen. Op deze site vind u deze modellen terug onder het menu Portfolio.

Daarnaast probeer ik andere hobbyisten tot dienst te zijn door eigen ontwikkelingen aan een breder publiek aan te bieden onder de naam MCKmodelbouw. Dit doe ik onder het motto: ‘van een hobbyist, voor een hobbyist’. MCKmodelbouw biedt alleen dingen aan die uit eigen interesse zijn gemaakt en heeft geen ambitie om tot een professioneel bedrijf uit te groeien..

Tot slot bouw ik tegen een passende vergoeding ook modellen voor anderen. Als u een bouwpakket hebt liggen wat u door een ander wilt laten bouwen neem dan gerust contact met mij op.

Dan tot slot waar de liefde voor messing modellen is begonnen. Als jonge tiener liep ik in 2011 over een beurs en kwam bij de uitgebreide stand van Erwin Werps terecht. Hij heeft mij destijds overtuigd om eraan te beginnen en drukte mij een afgekeurde etsplaat in mijn handen. Daar kon ik wel mee oefenen zei hij. De rest is historie….

Het allereerste messing model in 2011.

Kort daarna kreeg ik een tweede afgekeurde etsplaat van een HSM stoomtram loc die ook bij de Gooische Stoomtram Maatschappij heeft rondgereden.

Het tweede model betrof een HSM stoomloc uit een afgekeurde etsplaat van Werps. Dit was de eerste keer dat ik met het buigen van een etsplaat in aanraking kwam. Het model is nu, in 2023, nog niet verder afgekomen en wacht op betere tijden.