December 2021 | product O-87-002. Prijs: €5,- per vel, bevat alle nummers 801 t/m. 823.
Omnummerset voor de ketelwagens van de NAM
Vlak na de oorlog kocht de Nederlandse Aardolie Maatschappij (N.A.M.) 23 ketelwagens van het type Einheits Leicht Kesselwagen (ELK) van de fabrikant Deutz-Westwaggon. Deze vormden slechts een gedeelte van het totale materieelpark. De ketelwagens werden geïmmatriculeerd bij de Nederlandse Spoorwegen met een NS nummer.
Liliput heeft dit model sinds een aantal jaren in het assortiment, maar helaas zijn deze moeilijk te vinden. Begin 2022 komt er een nieuwe set bestaande uit twee ketelwagens met de bedrijfsnummers 500 804 en 500 814. Om de serie uit te breiden met unieke bedrijfsnummers heeft MCKmodelbouw een omnummersetje ontwikkeld. Op het decalblad zijn de nummers 801 tot en met 823 opgenomen. Op deze manier maakt het niet uit welke modellen u reeds in bezit heeft, u kunt altijd unieke nummers maken.
De opschriften kunt u via e-mail bestellen met vermelding van het product nummer.

Werkwijze
Het omnummeren is zeer eenvoudig als u voorzichtig de wagon uit elkaar haalt. Na het plaatsen van de decals hoeven maar kleine onderdelen met blanke lak bedekt te worden.
Beide onderstellen kunnen voorzichtig los geklikt worden door de zijde van de bufferbalk naar beneden te trekken. Voordat je dat doet moeten bij het bordes eerst twee handgrepen uit het frame gehaald worden. Daarna kan deze diagonaal uit de ketelwagen geschoven worden. Wanneer beide onderstellen los zijn moet het frame los van het onderstel gehaald worden. Dit kan door het schroefje los te draaien en daarna het frame er voorzichtig af te halen. Let op! Het hekwerk op de ketel en het leidingwerk zijn fragiel. Pas op dat dit niet breekt.




Nu kunnen de bestaande nummers weggehaald worden. Met een stukje schuurpapier korrel 2000(!) worden de letters zachtjes weggeschuurd. Maak het schuurpapier nat voor een gladder resultaat. Alleen de nummers die vervangen worden gaan weg, de rest blijft zitten. Op de plaat op de ketel is het daarom slim om het raster onder het nummer af te plakken, dan kan dit tijdens het schuren niet beschadigen. Ontvet nu eerst alle delen met een lauwwarm sopje met Dreft voordat de decals erop gaan.
De decals snij je zo strak mogelijk uit. Pas het grote nummer van tevoren op het bord want het past maar net. Snij desnoods nog een dun randje af want de decal mag niet uitsteken. Plaats daarna de opschriften via het gebruikelijke proces met water, microset en microsol.



Aflakken
Aflakken met blanke lak hoeft alleen plaatselijk te gebeuren. Ik heb in een vel papier een sleuf uitgesneden die onder het bordje op de ketel valt. Met een stuk schilderstape is het gat daaronder afgeplakt. Op die manier komt de blanke lak alleen op het bordje.
Beide frames heb ik wel helemaal in de blanke lak gezet. Ontvet deze goed voordat de blanke lak erop gaat.

Resultaat
Na montage is er een wagon met uniek bedrijfsnummer. Zelf heb ik het bordes nog een ”houtlook” gegeven om al het zwart te breken.

Op bovenstaande foto is de eerste proefdruk te zien. De letters zijn nog een beetje vaag. De uiteindelijke druk heeft goed dekkend wit en scherpe opschriften. Het verschil is op onderstaande foto goed te zien, het bovenste nummer 805 is de definitieve druk:

Succes met de ombouw!
Update mei 2022: pimpen van de sluitwagen
Het leek mij leuk om 1 wagen extra te ‘pimpen’ door er een mooie schroefkoppeling, luchtleiding en sluitborden op te plaatsen. Voordat het chassis van een recent omgenummerd exemplaar gemonteerd werd heb ik het kunststof stompje op de bufferbalk weggesneden en een gat geboord. Daarna heb ik daar een functionele schroefkoppeling ingestoken. Deze kwam van Rivarossi/Hornby per 10st. Uit een gietboompje dat standaard bij Roco locs wordt geleverd kwam een luchtslang. De kraan heb ik met rode verf aangezet.

De sluitborden komen van Artitec. Helaas momenteel niet leverbaar maar ik had jaren geleden een setje aangeschaft. In mijn planning staat een oplage voor MCKmodelbouw. Ik heb de dunne plastic seinhouders weggesneden want ik zag het niet zitten om daar een gaatje in te boren. Het eerste rechthoekige gedeelte aan de ketel heb ik laten zitten. Daar heb ik met een boortje 0,5mm een gaatje doorheen geboord. Uit restanten van zandwagen etsplaatjes had ik nog sluitseinijzers over en die heb ik erin gestoken en vastgezet met een klein beetje secondelijm. Daarna met zwart aangezet. Toen de verf droog was de sluitseinborden van Artitec erin gestoken en gefixeerd met een minimale hoeveelheid crystal clear.
Als je geen sluitseinijzers in de rommelbak hebt, zie ik in het andere setje van Artitec misschien mogelijkheden: https://www.artitecshop.com/nl/ns-sluitseinen-dg.html.
Daar kan je de diagonale arm afknippen en de rest van de houder in een bocht buigen.
Al met al een leuk eindresultaat:
