Een goede vriend van mij wilde met zijn 3700en graag aan beide kanten een sleep rijtuigen kunnen koppelen. Bij gebrek aan een draaischijf moest de loc daarom aan de voorzijde een kortkoppeling krijgen. Met de ervaring van mijn NS 6000 en de constructie van de Artitec 6300 als inspiratiebron ben ik aan de slag gegaan met het construeren van een koppelboom voor aan de voorzijde van de loc.
Allereerst heb ik van styreen een moedermodel gemaakt. Dit snijd, knipt en boord makkelijk. Nadat de definitieve versie klaar was heb ik dit vertaald in een drietal messing exemplaren. Vanuit een stripje messing is een mooie slanke boom gevijld. Het styreen model diende hierbij als een soort mal. Daarop werd met tweecomponentenlijm een nemschacht geplakt. Zo kunnen alle soorten en maten koppelingen gemonteerd worden. Leek mij wel zo prettig.

De bogie moet iets aangepast worden. Er is bij het origineel geen ruimte voor een nemschacht. Aan de voorzijde moest iets weggesneden/geslepen worden. De Artitec 6300 heeft dezelfde bogies als de 3700, maar dan mét genoeg ruimte voor de nemschacht. Daar is in het ontwerp het stukje dat ik weg wilde halen al weggelaten. Ik was dus niet bang dat de constructie van de bogie te slap zou worden, want dan moest dit probleem bij de 6300 ook aanwezig zijn. De baanruimers zijn gedemonteerd en het stuk is weg geslepen. Let op, de baanruimers kunnen niet meer gemonteerd worden. Nu valt dat ook niet heel erg op… Dat zijn de concessies die gemaakt moeten worden bij een modelkoppeling.

Daarna was er een proefpassing van de koppelboom. De boom wordt vastgehouden door de schroef waarmee je de bogie monteert. De veer tussen chassis en bogie drukt de koppelboom op de juiste plek, namelijk direct tegen de onderkant van het chassis. Dit gaf – bij toeval – de perfecte hoogte! Als de hoogte niet juist was, dan had ik dit opgelost door een aantal ringen te plaatsen of de koppelboom te buigen.
Gekoppeld met een rijtuig is het bijna buffer aan buffer. Afhankelijk van je minimale boogstraal is hier nog wat mee te spelen, echter wilde ik voldoende ruimte bewaren voor eventuele krappe bogen. Deze afstand is geschikt voor Roco Geoline R3. Mijn minimum. Helaas kan het niet buffer aan buffer omdat je aan de loczijde geen kortkoppelingsmechaniek hebt. Daardoor is er een grote kans op overbufferen.


Nadat de koppelbomen zwart waren gespoten zijn zij samen met de bogie en veer weer gemonteerd. Ik heb helaas geen foto van het eindmodel, want dat ben ik simpelweg vergeten. Het verschilt echter niet veel van het styreen moedermodel, alleen dan is het zwart gespoten messing. De voorzijde heb ik daar nog iets schuin afgevijld zodat de bovenzijde mooi achter/onder de handgrepen onder de bufferstelen draait en niet blijft haken.

Tot slot nog de globale afmetingen van de boom zodat het eenvoudig na te maken is.
