Een setje veewagens van Seinarm.nl

Juni 2021 | productie 87-009-1 en 87-010-1
In privé verzameling productie 87-010-2

Samen met de CHEP en zandwagen zijn er twee veewagens gebouwd. Eén met en één zonder remmershuis. De veewagen zonder remmershuis was onderdeel van een set van vier. De andere drie wagens zijn in eigen verzameling gebleven onder productienummer 87-010-2.

De bouwpakketjes van de veewagens zijn net als de CHEP uitgegeven door Seinarm (Team Mitropa). Na ontvangst zijn er een aantal extra onderdelen besteld, waaronder verende buffers bij MK Modelbouwstudio’s. Bij de FBWS was het de uitdaging om het onderstel zo gedetailleerd mogelijk te maken, daarom is er een gietdeel van een westinghouse rem toegevoegd. Bij de FBW werd een Roco onderstel gebruikt, maar moest de wagen wel verende buffers krijgen. Dit is gemaakt door een nieuwe messing bufferbalk op maat te maken en daarop de messing bufferhulzen te solderen.

Gebruikte verf:

  • Phildie 911 etsprimer
  • Phildie 757 zwart
  • Phildie 350 donkergrijs
  • Humbrol 21 glans zwart
  • AK true metal 460 brass (messing)
  • Phildie-finish 903 blanke lak
De basis van de FBWS etsfret, aangevuld met messing profielen.

Veewagen NS FBWS 73642

Het eerste wagentje betrof de veewagen met remmershuis. De wagen heeft verende buffers gekregen en een gegoten Westinghouse remsysteem van Philotrain/Phildie. Deze is aangesloten op remspindel en driehoeken tussen de remschoenen. Omdat het oude wagens zijn heb ik ervoor gekozen om een oud model buffers erop te plaatsen.

Eindresultaat van de FBWS.

Veewagen NS FBW 73052

De FBW is op basis van een Roco onderstel met messing kap. Het onderstel met korte wielbasis wordt verkregen uit een oud kolenwagonnetje. Helaas zat hier nog geen kortkoppelmechaniek op. Daarom is dit achteraf nog geplaatst. Hiervoor is een retrofit mechaniek van Roco gebruikt (art. nr. 40343). De plastic buffers zijn vervangen voor messing (verende) exemplaren. De plastic bufferbalken zijn afgevijld waarna nieuwe messing bufferbalken met daarop de bufferhulzen vastgelijmd zijn.

Veewagens NS FBW 73053, 73054 & 73055

In aanbouw | productie 87-010-2.

De drie overige wagens zijn grotendeels afgebouwd maar nog niet geschilderd. In de rubriek portfolio > Nederlandse goederenwagens, worden deze drie veewagens verder beschreven.