DB Donnerbüchse befehlswagen

Juli 2020 | productie 87-004-1/2

Natuurlijk is er een prachtig model van een donnerbüchse befelswagen in rood en groen verschenen bij Fleischmann, maar zelf bouwen is natuurlijk leuker. Bovendien is de prijs van het Fleischmann model erg hoog en kan deze ombouw met een bewuste manier van inkopen onder de prijs het kant en klare model blijven. Helaas zijn er op internet weinig bouwverslagen van dit model verschenen. Naast het uitgebreide verslag van Huub Maaskant op zijn website Avontuur in Miniatuur schrijf ik hieronder een uitgebreid verslag over de bouw.

Benodigdheden

  • Roco Donderbus, bijvoorbeeld 44201
  • Weinert ombouwset 9258
  • Digitale ledstrip (als hij digitaal moet worden), bijvoorbeeld van Digikeijs
  • Twee bi-colour rood/wit en twee warm-witte LED’s.

Gebruikte verf:

  • Motip zwarte etsprimer
  • Vallejo modelair 71.014 RAL 6020, alleen de kopwand is groen gespoten
  • Blanke lak
  • Humbrol 22 glans zwart om extra onderdelen aan te zetten
  • Humbrol rood om leidingkranen aan te zetten
  • Humbrol geel om stekkerdozen aan te zetten
Alle onderdelen liggen klaar

De kap voorbereiden

Allereerst moeten alle ramen en losse onderdelen van de kap losgehaald worden. Daarna moeten de ramen in de kopwand groter geveild worden. Gebruik de nieuwe geëtste voorzetwand om de grootte van het raam af te tekenen. Het is belangrijk om het raam groter te maken dan de opening in de metalen wand, want er moet na montage nog ‘glas’ achter geplaatst worden. Ik heb aan de vier zijdes 1 millimeter extra aangehouden. Tot slot moeten alle klinknagels en opstaande randjes weggesneden worden op de plek waar de nieuwe wanden komen.

Het is belangrijk dat de kopwand helemaal glad wordt.
De kopwand is klaar

Aan de stuurstand zijde komt geen koppeling. De wagen reed op kop of aan het einde, dus in model zal er geen loc aangekoppeld worden. Aan het chassis is de koppelingshouder weggesneden zodat er voldoende ruimte ontstaat voor luchtslangen en andere appendages. Het mechaniek kan niet wegblijven omdat deze de meedraaiende as op zijn plek houdt. De plastic buffers en bufferplaten op de bufferbalk worden ook weggesneden omdat ik daar verende buffers plaats. Als je geen verende buffers wilt kunnen de oorspronkelijke plastic versies blijven zitten.

Het koppelingsmechaniek moet blijven zitten om de as op zijn plek te houden.

Nieuwe stuurstand

Weinert schrijft in zijn handleiding alles te lijmen. Zelf heb ik zoveel mogelijk gesoldeerd omdat dit steviger is. Allereerst zijn de beide kopwanden voorzien van het opgeklapte hekwerk. Hierin verschilt de kit iets van het Fleischmann model, daar is het hek naar beneden geklapt.

In de bufferbalk zijn een aantal gaten geboord. Twee grote gaten voor de buffers en een aantal kleine voor de luchtslangen en schroefkoppeling. Let bij de buffers op dat er voldoende ruimte is om de buffersteel naar achter te laten veren, anders veren de buffers niet zodra ze geplaatst zijn.

Het bordes bestaat uit een loopplaat en hekwerk. Weinert beschrijft dat deze los van elkaar op het model gelijmd moeten worden. Het hekwerk zit dan met slechts vier hele dunne stukjes messing vast, erg kwetsbaar dus. Om het iets sterker te maken zijn de loopplaat en hekwerk eerst aan elkaar gesoldeerd. Aan de onderzijde mag niet teveel soldeer zitten omdat het vlak op het chassis gelijmd moet worden. Daarna zijn de lampen en stekkerdozen gesoldeerd. In het echt lopen er kabels van de stekkerdozen naar de elektrische lampen, deze zijn nagebootst met 0,35mm fosforbrons draad. In de lampen en in de stekkerdozen zijn kleine gaatjes geboord en daarna is de gevouwen kabel vast gesoldeerd.

Tot slot dienen er boven de deur nog twee kleine attributen geplaatst te worden. Let goed op dat de plaatsing juist is aan de hand van een oude foto. Die kan hier vanwege copyright regelgeving niet geplaatst worden.

Nieuw interieur

Een deel van het interieur moet wijken om de stuurstand correct weer te geven. Er komt een bagageafdeling en een werkplek voor de treinbestuurder. Met een dunne zaag zijn een aantal stoelen weggezaagd. Twee dubbele stoelen zijn door midden gezaagd en dienen als aanslag voor een nieuwe tussenwand.

Een dunne plaat styreen dekt de gaten af en vormt de nieuwe bodemplaat. Het kleine hoogteverschil is later niet meer zichtbaar. Op de plaat worden stoel en stuurtafel van de treinbestuurder gelijmd. De tafel moet binnen de contouren van de grondplaat blijven want anders kan de kap er niet op. Met stukjes 0,5mm styreen worden twee tussenwanden met deuren gemaakt.

Elektronica

Om de kap demontabel te houden heb ik de elektronica demontabel gehouden met stekkertjes. Op het onderstel worden stroomafname gemaakt, printplaatjes gelijmd en lakdraadjes gelegd naar de seinen. In de frontseinen zitten mini bi-colour LED’s met rood en warmwitte kleur. Door een gaatje in de bufferbalk lopen de lakdraadjes (3 per LED) onder de voetplaat richting printplaat. Op de printplaat zit een stekker die de lampen later met de decoder verbindt. Naast de stekker is een tweede stekker zichtbaar voor het doorkoppelen van de digitale railspanning. Beide stekkers zijn niet zichtbaar, want ze zitten in de wc-compartimenten.

Het dak is bekleed met zilverfolie om doorschijnen te voorkomen en een diffuus licht te creëren. Aan het uiteinde het topsein met warmwitte LED. Net binnen de kopwand een stekker.

Boven het interieur komt een decoder ledstrip. Deze stuurt de interieurverlichting en andere lichten aan. De verlichting is naar boven gekeerd en wordt daarna via de zilverfolie naar beneden weerkaatst. Zo komt er een mooi diffuus licht in het interieur.

Onder de ledstrip is ter hoogte van de stuurstand een dak te zien (onder geel tape). Dit is in de kap gelijmd en zwart geschilderd. Hierdoor schijnt er geen verlichting in de cabine in. Cabineverlichting is apart geschakeld met een LED.

A=stekker naar dak voor toplicht. B=stekker naar chassis voor frontseinen. C=cabineverlichting (onder tape). D=condensators om stroomonderbrekingen te bufferen.

Met behulp van functiemapping zijn onderstaande functies toebedeelt:

  • F0 vooruit= driepunts wit seinbeeld
  • F0 achteruit= tweepunts rood seinbeeld
  • F1= interieur verlichting
  • F2= cabine verlichting
  • F3= rangeerlicht

Tot slot moeten er een aantal opschriften aangepast worden. Op de kap moet aan de stuurstand zijde het nummer 2 weggehaald worden en een aantal opschriften geplaatst worden. In de ombouwset van Weinert zijn deze bijgevoegd. Op het chassis moet er ook nog een nummer veranderd worden.

Montage

Het interieur valt netjes op het chassis. De stekkers zijn later niet meer zichtbaar.

Eindresultaat

Na de eindmontage is onderstaand resultaat behaald. Veel delen zijn extra aangezet met zwart, rood of geel. Op de kopwand zijn bijvoorbeeld de raamlijsten, handgrepen het het hekwerk zwart gemaakt. Aan de bufferbalk zijn de kranen rood gemaakt en naast de seinen de stekkerdozen geel. Overigens is alleen de kopwand met Vallejo verf groen gespoten. Er is een heel klein kleurverschil tussen het Roco groen en Vallejo groen. Door de zijwanden niet mee te spuiten valt dit kleurverschil naderhand niet op.

Interieurverlichting. Naderhand is dit nog gedimd.
Interieurverlichting, cabineverlichting en rode sluitseinlichten. Naderhand is dit nog gedimd.
Drie-punts seinbeeld. Naderhand is dit nog gedimd.